Uncategorized
/
0 Comments
/
Sportska masaža – pre ili posle treninga
Dilema koja to i nije jer i u jednom i drugom slucaju je odgovor – DA!
Medjutim osim profesionalnih sportista retko ko je u mogućnosti da masažu konzumira pre i posle treninga pa bismo Vam onda masažu preporucili pre svega posle treninga da bi se izbacila mlečna kiselina koja se nakupi u mišićima usled intenzivnog treninga i relaksirala muskulatura koja je nakon masaže zdrava i elastična.
Sportska masaža deluje na smanjenje inflamacije (zapaljenja) mišića nakon treninga i njeno dejstvo je slično kao kada biste uzeli neki od lekova za smanjenje bola. Treninzi utiču povoljno na rast broja mitohondrija (mesto na kome se stvara energija u mišićima),a masaža je jedan od najpovoljnijih faktora koji utiču na njihovo povećanje.
Sportska masaža pre treninga ima za cilj zagrevanje mišića, njome se čuvaju ligamenti, tetive, a mišići su fleksibilniji tokom samog treninga uz poboljšanje cirkulacije krvi.
Uz ovo treba imati na umu da na početku treninga treba uraditi zagrevanje nevezano da li ste bili na masaži ili ne kako bi se izbegle povrede tokom samog treninga.
Takodje da bi organizam tokom treninga funcionisao optimalno i bio spreman da izdrzi sve napore treba ga hidrirati pre i tokom samog treninga jer se tokom samog treninga izgubi dosta tečnosti kako znojenjem tako i disanjem prilikom napornih vežbi ili kardio treninga.
Pojačano znojenje veoma brzo dovodi dehidratacije tj. isušivanja ćelija naročito u letnjim mesecima,a to nam smanjuje pozitivne efekte treninga jer smanjuje snagu i brzinu.
Uzevši u obzir da je naše telo 70% sačinjeno od vode gubitak tečnosti u mišićima od samo 2-3% može dovesti do umanjenja efekata treninga za oko 10%,a ako taj procenat poraste na vise od 7% može dovesti do kolapsa tokom samog treninga.
Voda ima još jednu ulogu a to je hlađenje organizma tokom treninga. Da bi se izbeglo pregrevanje tela, neophodno je da se unese što je moguće veća količina vode jer su tako mišići efikasniji tokom fizičkog opterećenja. Naime proizvodnje toplote u mišićima se poveća tokom treninga i nekoliko destina puta pa je voda izuzetno važan faktor za hladjenje a samim tim i kvalitet treninga.
Dakle da zaključimo trening je uz pravilnu ishranu jedna od najboljih “investicija” u zdrav i dugovečan život,a sportska masaža treba da bude pratilac treniga ako ne svakog onda barem jednom do dva puta nedeljno